Guests

Марта Петкова, примабалерина на Националния балет

През 1995 г. постъпва в Държавно Хореографско Училище в класа на Румяна Атанасова.

През 1995 г. е финалистка на международните балетни конкурси в Талин, Естония и в Люксембург.

През 2000 г. на Националния балетен конкурс „Анастас Петров” получава голямата награда, както и специалната награда на община Добрич. През същата година се явява на Международния Балетен Конкурс във Варна, където й  е връчена награда „Силвия Ко-Япония” за млада надежда. От същия конкурс получава предложение за “Киров Академия-Вашингтон”, където да продължи образованието си.

През 2002 г. e наградена с голямата награда на международния фестивал „Фивизиано” в Италия. През същата година постъпва в трупата на Софийска Опера и Балет. През 2006 г. получава награда от Министерството на културата за млад талант. През 2007 г. става прима-балерина в същата трупа и танцува множество партии, сред които: Мари от „Лешникотрошачката”, Жизел, Китри от „Дон Кихот”, Мария от „Козият рог”, Одета-Одилия от „Лебедово езеро” и много друти.

.

Дарина Бедева примабалерина на Националния балет, преподавател в НУТИ от 2011 г.

Завършва Държавното хореографско училище в класа на Катя Петровска. От 1993 е в състава на Балета на Националната опера и балет. Изпълнява централни партии и сола в репертоарните заглавия на трупата – Одета-Одилия “Лебедово езеро”, Марина “Зорба Гъркът”, Мирта “Жизел”,Китри “Дон Кихот”, Силфида “Силфида”, Милдрид “451 по Фаренхайт”, Тя “Гето”, ”Спящата красавица” и др.

Носителка е на Трета награда в младша възраст (1992) и на Първа награда в старша възраст (1993) от Националния конкурс “Анастас Петров”, Награда на общество Балет от Международния балетен конкурс във Варна (1994), Награда от Международната академия на изкуствата, Париж (1996), Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци (2002), финалистка на конкурсите във Варна (1994 и 1996) и Осака (1995).

.

Трифон Митев, премиер-солист на Националния балет

Завършва Държавното хореографско училище като ученик на Румен Рашев. Работил е в Кралския Валонски балет в Белгия. След завръщането си в България танцува в Националната Опера и Балет и участва като гост-солист в балет „Арабеск”, Русенската Опера и Националния Музикален Театър в София.

Изпълнява централни партии в „Пепеляшка”(Принцът), „Спящата красавица”(Принцът), „Жизел”(Алберт), „Ромео и Жулиета”(Ромео, Меркуцио), „Зорба Гъркът” (Йоргос),”Лебедово езеро”(Зигфрид), „Дон Кихот” (Базил), „Козият рог”(Лазар, Хюсни), „Сюита в бяло”, „Серенада”, „Алегро брилянте”-Баланчин и др. Носител на „Кристална лира” за 2006 година.

.

Росен Канев, премиер-солист на Националния балет

Преди да завърши през 1989 г. Държавното хореографско училище, Росен Канев участва в известната българска трупа за съвременен балет “Арабеск”. След дипломирането си като ученик на Румен Рашев, е приет в Балетната трупа на Националната опера и балет.

В репертоара му са централните партии от “Лебедово езеро”, „Дамата с камелиите”, “Козият рог”, “451 по Фаренхайт ”, “Зорба Гъркът”, “Жизел”, “Ромео и Жулиета”, “Лешникотрошачката”, “Пепеляшка”, “Дон Кихот”, “Силфида”, “Гето”, “Спящата красавица”, “Ху кеърс”, “Серенада”.

Носител е на Трета награда от Националния конкурс “Анастас Петров” (1993), финалист е от конкурса в Осака (1995), номиниран е за “Кристална лира” (2000) –  награда на Съюза на музикалните и танцови дейци, удостоен е с “Кристална лира” (2001). В периода 2004- 2006 г. и  по настоящем от 2011 г. е преподавател в НУТИ (Национално училище по танцово изкуство).

.

Никола Хаджитанев, премиер-солист на Националния балет

Една от най-големите млади надежди на Националния балет. Още като ученик в Националното училище за танцови изкуства печели първа награда на Националния конкурс за млади балетни изпълнители „Анастас Петров”. Носител е на Специалната награда на международния балетен конкурс „Барокова Сицилия” 2006, Модика, Италия.

През 2010 г. получава и Голямата награда на XIV национален балетен конкурс „Анастас Петров”, както и „Кристална лира” на СБМТД. Репертоарът му включва водещи партии в балетите: „Пролетно тайнство”, „Жизел”, „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Лешникотрошачката”, „Козият рог”, „Зорба гръкът”, „Ромео и Жулиета”, „Копелия”, „Силфида”, „Кармен”, „Дамата с камелиите”, „Сюита в бяло”, „Пахита”, „Шехерезада” и др.

.

 Галина Калчева, примабалерина на Бургаска опера

Завършва НУТИ – София при Евгения Кръстева

Дипломира се в АМТИИ – Пловдив при проф. Луканов и проф. Трофимова.

От 2003 г. е балетен педагог в НУМСИ – Бургас.

Танцувала е централни партии в балетите: „Лешникотрошачката”, ”Съперници”, ”Нестинарка”, „Моцарт и Салиери”, хореография на П. Иванова, „Тривърхата шапка”, хореография на П. Луканов, „Дон Кихот” и „Жизел”, постановка П. Луканов, „Ангели през ада”, „Една нощ в Париж”, ”Ромео и Жулиета”, „Лешникотрошачката”,  ”Копелия”, хореография на Х. Мехмедов. От 2003г. е балетен педагог в НУМСИ – Бургас.

.

.

Боряна Петрова, солистка на Националния балет

Започва да се занимава с модерен балет в началното си образование, а по-късно и с класически балет в Балетната школа на Красимира Колдамова, под ръководството на г-жа Елена Игнатова.

През 2000 г. е приета в Националното училище за балетно изкуство в София, специалност Класически танц с балетен педагог Румяна Атанасова.

През периода септември 2007 – юни 2008 г. се обучава в Балетна академия „Ваганова” в Санкт Петербург, Русия, в класа на балетния педагог Ирина Ситникова. След завършване на обучението си там, постъпва на шест месечен стаж в „Михайловски театър”. По време на стажа си танцува в постановки на „Лебедово езеро”, „Лешникотрошачката”, Жизел”. След завръщането си в България през 2009 г., завършва обучението си в Национално училище за танцово изкуство София.

През септември същата година постъпва на работа в Софийска национална опера и балет. По време на балетното си обучение, Боряна Петрова участва в множество балетни конкурси.

През май 2005 г. участва в Международния балетен конкурс „Златната пантофка”, в Париж, Франция и печели Златен медал в Старша възраст.

През ноември 2005 г. печели Бронзов медал на Балетния конкурс в Грас, Франция.

През април 2006 г. печели второ място в 12-та Национална среща за млади балетни изпълнители „Анастас Петров” гр.Добрич. На 22-я Международен балетен конкурс Варна, печели наградата на фонд „Нина Кираджиева” за артистичност на български танцьор, получил най-висока оценка на 3-ти тур. Като балерина в състава на Софийската опера тя участва в „Лешникотрошачката” – Руска кукла, „Лебедово езеро” – па де троа, „Жизел” – Селско па де дьо, „Дон Кихот” – Приятелки, „Зорба гъркът”, „Серенада” на Баланчин, „Кармен”, „Степинг стоунс” с хореограф Катрин Поузин, в рапсодия „Вардар” с хореография на Момчил Младенов, Па де дьо „Дивертименто Брилянте” с хореография на Баланчин.

През 2012 г. участва и в „Американски балет за България 2”, където танцува в „Шехерезада” с хореограф Катрин Поузин и в „Ла Сурс” – Баланчин.

.

Кристина Чочанова, солистка на Националния балет

Кристина ЧочановаПрез 2009 г. завършва Националното Училище за Танцово Изкуство в класа на Диана Райнова. Същата година постъпва на работа в Софийска Национална опера и балет.

Носител на редица награди и отличия от балетни конкурси, сред които: трета награда и наградата от фонд „Нина Кираджиева“ на Международен Балетен Конкурс Варна- 2012 г., печели голямата награда на 12-та Национална среща на млади балетни таланти „Анастас Петров” и специалната награда на гр. Добрич на името на Анастас Петров, 2006 г., Grand Prix от Международен Балетен конкурс “Le chausson d’or”, Париж-Франция, 2005 г.

.

Радул Роглев, артист-балетист на Националния балет

Роден в Бургас в семейството на балетните артисти Капка и Гриша Роглеви.

Завършва Националното училище за танцово изкуство през 2004 г. в класа на педагога Илиян Дрангажов.

Постъпва като артист-балетист в Софийска опера и балет през 2002 г., където танцува и до момента, както във всички ансамблови роли, така и в не малко солови партии.

.

Стоян  Фъртунов, артист-балетист в Бургаска опера

Завършил е НУМСИ „проф. Панчо Владигеров” в Бургас с педагог Галина Калчева.

От 2009 г. е артист-балетист в Бургаска опера и има солово участие в редица спектакли. Участва във финалния тур на националния балетен конкурс „Анастас Петров” през 2010 г.

Получава първа награда на международния фестивал на изкуствата „Радост на брега”-2009 г. в Бургас.

Има втора награда на международния балетен конкурс „Sicilia Barocca” през 2010г.  в Италия.