Балет на световно ниво в българско село Лятна академия за малки балерини създаде примата на българския танц Диляна Никифорова 16/02/2016/14:03 Автор: Марина Русева Категория: Култура

Балет на световно ниво в българско село
Лятна академия за малки балерини създаде примата на българския танц Диляна Никифорова
16/02/2016/14:03
Автор: Марина Русева http://www.kmeta.bg/balet-na-svetovno-nivo-v-b%D0%B0lgarsko-selo-66056.htmlIMG_7744

Балет на световно ниво в българско село
Лятна академия за малки балерини създаде примата на българския танц Диляна Никифорова
16/02/2016/14:03
Автор: Марина Русева
Категория: Култура
Балетна академия в забравено българско село. Възможно е, особено, когато с тази задача се е заел артист от световна величина. Примабалерината на Софийската опера и балет Диляна Никифорова обучава бъдещите звезди на изящното изкуство вече пет години и с усмивка приема все повече и повече български деца, решили да се посветят на балета.
Само детските спомени на Диляна Никифорова я свързват със село Марян, сгушено до град Елена. Понякога носталгията по детството и обещанията за спокойствие и тишина връщат Диляна към родния край на баща ѝ. Изненадващо през 2011 година нейн приятел ѝ подхвърля като на шега идеята да направи балетна академия в селото. Предложението идва от колегите и приятели на Диляна Капка и Гриша Роглеви от Детска балетна школа „Капка“ в Бургас, които след това ѝ помагат да осъществи плана. През целия път до осъществяването на мечтата се намират хора, които да помагат на балерината в задачата ѝ.

IMG_7677
Децата от бургаската школа се записват с желание на новосформираната лятна академия в селото, а Диляна получава от там костюми и ценни напътствия как да подготви бъдещите си ученици. Така авантюристичната идея става реалност и през август 2011 година се организира първият детски балетен лагер в село Марян. Читалището на селото става балетна зала, а балатум от реклама, заснета в Софийската опера и балет, се превръща в подходяща настилка за малките балерини.
Бунгалата в съседното село Долни Марян се превръщат в подходяща база за детския лагер. В академията се събират деца както от близките градове Елена и Велико Търново, така и от утвърдени балетни училища като това в IMG_7703Бургас. Постепенно академията придобива популярност и посреща все повече деца от цялата страна. Изненада за Диляна било присъствието и на деца от САЩ и Италия. Самата балерина е учудена от големия интерес към академията, тъй като за реклама не е даден нито лев.
Голяма част от децата посещават балетни школи и училища през цялата година в родните си градове, но има и съвсем начинаещи, които най-често са най-малките. Част от децата посещават летния лагер вече пет години и го очакват с нетърпение цяла зима. Школата събира максимум 50 деца, но желаещите често надвишават тази бройка. По време на лагера те репетират цял ден, разделени на три групи. Примабалерината Диляна е възхитена от дисциплината и отговорността, с която учениците подхождат към репетициите.
Първият спектакъл се организира в селото и се превръща в най-голямата културна атракция за малко населено място като Марян. Диляна се шегува, че имало опасност читалището да падне от тежестта на всички хора, които желаят да видят малките балерини. Спектаклите в селото са със свободен вход, защото целта на примабалерината не е да печели, а да запали все повече деца по изкуството. Следват представления във все по-големи градове. След Елена, балерините стъпват и на търновска сцена, за което подкрепа Диляна получава от общината в старата столица.