Първата балетна академия взриви публиката в Елена и Марян

Новини от Елена

БОРБА Бр. 162 / 2011-08-24

Впечатляващ концерт, който дълго ще се помни от еленчани, изнесоха участниците в първата Международна балетна академия, която се организира в Марян. Старите театрали не помнят на сцената на еленското читалище да е имало балетен спектакъл. Галаконцертът в града, предната вечер в Марян препълниха читалищните салони, а изпълненията на балетисти и ученици доставиха истинска наслада и за очите, и за душата на зрителите.
Примабалерината на Народната опера и балет Диляна Никифорова, инициатор и организатор на балетната академия, игра за своите земляци като на световна сцена, взривявайки при всяко излизане публиката с изящество, красота и професионализъм. Чудесно се представиха и нейните колеги от София и Бургас, които я подкрепиха и работиха с децата цяла седмица – примабалерината Марта Петкова и премиер-солистите на Националната опера Росен Канев и Никола Хаджитанев, японската балерина Савако Мори, педагозите Капка и Гриша Роглеви. Професионалните съвети на звездата на българския балет академик Красимира Колдамова помогнаха много за успеха на първата балетна академия.
Най-очарователни в своите изпълнения бяха децата от бургаския Балетен театър „Капка” и от Танцова формация „Виктори” към еленското читалище.
След концерта участници и организатори от балетната академия не можаха да сдържат вълнението си.
Екатерина и Теодора от Балетен театър „Капка”:
„Добре си прекарахме, а трудът, който вложихме, си заслужава. Полезна е за нас тази академия. Много научихме от г-жа Колдамова и сериозно се замисляме дали да не продължим развитието си като балерини.”
Виктория Славчева, ръководител на Балетна формация „Виктори”:
„За децата от Елена тези дни са едно незабравимо преживяване, докосване до истинския балет и откриване на един нов свят. Те се влюбиха в балета и се надявам да запалят и други деца.”
Савако Мори:
„Исках да играя балет в Европа и моята мечта се сбъдна. Учителката ми в Осака ме насочи към българското балетно училище, което завърших, и от една година играя в балета към Народната опера. Във вашата страна се чувствам добре, хареса ми и в Марян – на село е толкова тихо и спокойно. А българските деца са много талантливи и за мен беше удоволствие да работя с тях.”
Капка Роглева, ръководител на Балетен театър „Капка”:
„Балетната академия измислихме с Диляна и съм доволна, че децата научиха много. Испанският танц в „Дон Кихот”, който играят заедно с балетистите, е чудесен финал на концертите и те се чувстваха на седмото небе от щастие. Щом възрастни хора в Марян дойдоха просълзени да ни поздравят, означава, че сме работили добре.”
Красимира Колдамова:
„Аз винаги съм подкрепяла Диляна. Тя е моя ученичка, много талантлива. Имам щастието да е в България и да следя нейното развитие, което много ме радва. Ето че започна да се занимава и с педагогика, а от това полза ще имат най-вече децата.
Пътят на развитие на едно дете много зависи от родителите му. Ако го спират, то ще си остане само с любовта към балета и няма да стане професионалист. Нашата задача е да откриваме талантите и да ги насочваме към балетното училище.”

Мария Симеонова
Източник вестник Борба