Примабалерината Диляна Никифорова постави началото на първата международна детска академия в страната

Петък 12 август 2011
Примабалерината Диляна Никифорова постави началото на първата международна детска академия в страната

Примабалерината Диляна Никифорова обучава децата и им предава своята любов към балетното изкуство.

 

 

Най-големите звезди на българския балет обучават млади таланти в еленското село Марян. Те са поканени като педагози и хореографи в първата в страната Международна детска балетна академия. По пет часа на ден занимания с деца от цялата страна провежда примабалерината Диляна Никифорова. С нея работи “съвършената нимфа на палците” Красимира Колдамова, която е създател и ръководител на най-известната балетна школа в страната, носеща нейното име. Помагат им известните балетисти на Бургаската опера Капка и Гриша Роглеви. В репетициите участват още примабалерината Марта Петкова, премиер солистите на националната опера Росен Канев и Никола Хаджитанев заедно с талантливата японска балерина Савако Мори.

Капка Роглева

 

Летният лагер започна в понеделник. В продължение на десет дена 17 деца на възраст от 9 до 14 години ще се занимават с класически балет и характерни танци. Сред участниците има възпитаници на Детския балетен театър в Бургас, балетното училище в София и Танцова формация “Виктори” към еленското читалище, ръководена от Виктория Славчева. За академията читалището в Марян, което има 110-годишна история, е преобразено в репетиционна зала.
Идеен генератор и основен организатор на академията е Диляна Никифорова, която е покорила с таланта и магнетизма си световните сцени. Родовата история на примабалерината е дълбоко свързана с Марян. Нейният дядо Никола Никифоров цели 37 години бил учител в селото. По негова инициатива е построено читалището, където той активно работил до края на дните си. С дядо Никола, за когото всички в селото говорят с респект и уважение, са свързани всички белези на прогреса в еленския край. Той е създател на електрификацията, кооперацията и кинефикацията в Марян. Името му попада и сред известните краеведи и летописци в региона. В продължение на години събирал легендите и историята на селото, които след това бащата на Диляна издал в книга. “Тук са моите корени, тук е душата ми. В това село са съхранени най-стойностните неща от патриархалното българско общество. Много обичам Еленския балкан и не пропускам да доведа тук и моите приятели. С тази академия искам да направя мястото по-популярно и да заразя с магията на балета децата от този регион”, споделя балетната прима.

Бъдещите балерини се радват на красотата на Еленския балкан и чистия въздух.

 

Най-известните ни балетисти са отседнали в семейната къща на Диляна, където всяко лято гостуват. Тук преди година по време на едно от съвместните им пребивавания в къщата на дядо й се родила идеята за организирането на балетния лагер. “Бяхме с Гриша и Капка Роглеви, които са създатели на първия и единствен Детски балетен театър в страната. Много съм впечатлена от постиженията на техните деца, но зад тях стои изключителният труд на балетните педагози. Говорихме си да доведем тези морски деца малко на планина и го направихме, само че в малко по-разширен вариант”, разказва Дили.
Всяко малко момиченце мечтае да стане балерина. “Благодарение на това изкуство се създава култура на тялото, на движението, координация, стойка, музикалност, чувство за естетичност и красота. Момиченцата и момченцата от балетното училище се обличат изключително хубаво. Не че някой ги учи на това. Просто цялото им обучение е насочено към създаването на красота. Това неминуемо се отразява. Никой не може да каже кога трябва да започнат заниманията с балет. Аз например съм започнала на 5 г. да играя в една читалищна школа. В професионалното училище се постъпва към 10-годишна възраст, но всеки момент, когато детето прояви желание и интерес и не му доскучее, показва, че е готово за такива занимания. Защото пък може да отиде, когато е много малко, да му стане скучно или да му писне от дисциплина, защото има доста дисциплина в балетното обучение. Но за сметка на това създава невероятно здрави трудови навици. Практически това е вид спорт, ако говорим за физическа подготовка”, обяснява Диляна, която от около година е и доктор по театралознание. Според нея, ако човек иска да се доближи и да практикува това изкуство, никога не е късно.

“Много трудно изкуство е нашето, допълва Капка Роглева. За да стане човек като Дили, освен природни качества и трудолюбие, трябва да си докоснат от Господ. Балетното изкуство е магия, която без благословия свише не се получава. Нашата публика едва ли може да си представи за какъв труд и ежедневни натоварвания става дума. Всеки ден животът на балетния артист започва с екзерсист и едва след едночасовата загрявка продължават сериозните занимания. Това е фанатизъм, до който се стига само ако обичаш истински това изкуство”, споделя примабалерината.
Тя и нейният съпруг – хореографът Гриша Роглев, създали балетния театър “Капка” преди 9 години. През януари те получили лиценз от Министерството на културата за първия и единствен Детски балетен театър в страната. В тяхната школа се обучават около 80 деца на възраст от 3 до 13 г. През последната година младите таланти са извоювали общо 18 златни, 9 сребърни и 1 бронзов медал от престижни международни форуми. “Това е едно от удоволствията, които получаваме от нашата работа. Удоволствие е и да виждаш как децата те гледат с уважение, как ти се доверяват и очакват от теб. За да изгради един добър артист, са необходими три неща – детето да има талант, родителите му да го водят редовно на репетиции и качествен педагог, който да направи добър танц. Ако само едно от условията липсва, няма да има добър резултат”, твърди Капка Роглева.
Благодарение на заниманията с балет децата се научават да мислят върху това, което работят. “Това качество е полезно за бъдещата професионална реализация на децата. Освен това всеки наш урок започва и завършва с поклон. Така аз се прекланям пред усилията, които полагат децата, а те демонстрират, че уважават моя труд. Това са все ценности, които е добре да станат част от характера на едно дете”, обяснява балетният педагог.
Академията приключва на 19 август. На финала децата и звездите ще изнесат два съвместни спектакъла. Първият концерт ще бъде на 18 август в читалището в Марян. На следващия ден в читалището на Елена е галаконцертът под патронажа на кмета на Елена Сашо Топалов. Малките артисти ще демонстрират наученото, професионалистите ще представят сцени от “Кармен”, “Зорба гъркът”, финала на “Дон Кихот”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ