Примабалерината Диляна Никифорова отвори международна академия в с. Марян

Примабалерината Диляна Никифорова отвори международна академия в с. Марян

Източник Янтра Днес
Примабалерината Диляна Никифорова отвори Международна детска лятна академия в еленското село Марян. В продължение на десет дена 17 деца на възраст от 9 до 14 години от София, Бургас, Елена и Велико Търново ще усъвършенстват балетната си техника под ръководството на най-големите звезди на българския балет.

По четири часа на ден занимания с децата провежда самата Диляна. Помагат ? известните балетисти на Бургаската опера Капка и Гриша Роглева. Днес към тях ще се присъедини “неоценимата българска перла” Красимира Колдамова. В репетициите участват още примабалерината Марта Петкова, премиер солистите на националната опера Росен Канев и Никола Хаджитанев. На поканата на Никифорова се е отзовала и талантливата японска балерина Савако Мори.
Специално за лятната академия читалището в Марян е преобразено в репетиционна зала, а местните хора с въодушевление се хвалят за скъпите гости, които посрещат. Най-известните ни балетисти са отседнали в семейната къща на Диляна в балканското село, където всяко лято гостуват. Тук преди година по време на едно от съвместните им пребивавания в къщата на дядо ? се родила идеята за организирането на балетния лагер. “Много обичам Еленския балкан и не пропускам да доведа тук и моите приятели. С тази академия искам да направя мястото по-популярно и да заразя с магията на балета децата от този регион”, споделя балетната прима.
Академията приключва на 19 август, като на финала децата и звездите ще изнесат два съвместни спектакъла. Първият концерт ще бъде на 18 август на сцената на читалището в Марян. На следващия ден децата, примабалерините и премиер солистите ще танцуват в читалището на Елена. Пред зрителите те ще представят сцени от “Кармен”, “Зорба гъркът”, финала на “Дон Кихот”.