Преподаватели

Преподаватели в БАЛЕТНА АКАДЕМИЯ МАРЯН 2011 бяха:

.

Примабалерината Красимира Колдамова дебютира на сцената на Софийската опера през 1954 г.

Гастролира в големите театри по света. През сезона 1972-1973г. е прима на френския “Гран бале класик”.

От 1966 до 1978 г. танцува многократно в Хавана по покана на балетната легенда Алисия Алонсо и бързо се превръща в любимка на латиноамериканците. В творческата й биография са записани 60 роли в над 70 постановки.

През 1991 г. основава първото частно балетно студио за откриване и развитие на таланта. Педагог с дългогодишен опит и доказани на международната сцена примабалерини, тя е и жури на многобройни национални и межународни балетни конкурси. Носителка е на „Орден Стара планина”за изключителни заслуги към България в областта на балетното изкуство.

.

Д-р Диляна Никифорова е прима балерина на Националния балет от 1996 г. Още като ученичка на голямата прима Красимира Колдамова Диляна се откроява с яркия си талант. Признанието идва с призовете от Международните балетни конкурси във Варна и Ню Йорк. Преди да се превърне в една от най-ярките звезди на съвременния  български класически балет, Диляна пише завидната си биография като танцува последователно в трупите на  Шутгартския балет „Джон Кранко”, Марсилския национален балет ”Ролан Пти”, Младия френски балет в Париж и Белгийския кралски балет. Няколко поредни сезона е гост-солист на балета на Норвежката национална опера.

Завършва магистратура по специалност балетна педагогика  в АМТИИ – Пловдив.

Доктор е по театрознание – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, 2010 г.

Автор е на книгата „Танцов театър и танцови техники”, 2011 г.

Г-жа Данита Емма има над 40-годишен опит като балетен педагDanita Headshotог, хореограф, журьор и продуцент. Нейната кариера е формирана и вдъхновена от продължителното обучение и житейски контакт със световно известната Мадам Габриела Дарваш. Данита Емма е давала класове в Националната Опера и Балет на България (София), в Бургаската Опера, Ейли II и Атланта Балет (САЩ). Давала е класове и е била журьор на кандидати за постъпване в Оукланд Балет (САЩ). Била е преподавател в балетни студия, висши училища по сценични изкуства, колежи, фестивали, регионални компании и при кандидатствания за балетни компании по цялото източно крайбрежие на САЩ.
Г-жа Емма е била асистент хореограф на балета „Скрябин квинтет“ с хореограф Момчил Младенов и журьор на кастинга за главните балетни роли на артисти от Националната опера и балет в София и на български балетисти, базирани в САЩ.
През годините тя е развила софистицирана педагогика за тренинг на класически танцьори. Нейното разбиране за техниката е едновременно търсещо и артикулирано, комбиниращо най-доброто от балетните традиции с дълбоко разбиране на същността на човешкото тяло. Нейни студенти са танцували в балетните представления на Атланта Балет, Американския Балетен Театър, Ню Йорк Сити Балет, Джофри Балет, Танцовия Театър на Харлем и Орландо Балет. Г-жа Емма има бакалавърска степен по танц от Бренау университет. Работила е в Хобарт и Уйлям Смит колеж, Университета на Сиракуза, Бренау университета и Университета в Джорджия. Тя оформя и стартира до-професионални летни интензивни курсове към университетите на Съни Бинхамптън и Сиракуза.

.

Капка Роглева е примабалерина на Бургаска опера от 1979 до 1994 г.

Учила е балет при Павел Стоицев. Танцувала е централни и солови партии в балетите: „Пер Гинт”, хореография на В. Гривицкас , „Дон Жуан”, хореография на М. Арнаудова, „Жизел”, хореография на Петипа, Перо, Корали, ”Шопениана” на хореографа М. Фокин, ”Копелия” на хореографа Л. Колчакова, „Тривърхата шапка”, „Чиполино” с хореограф П. Луканов,  „Нестинарка”, ”Ромео и Жулиета”, ”Пепеляшка”, ”Д-р Ох боли”, хореография на П.Иванова. В продължение на 16 години е балетен педагог в клуб по художествена гимнастика „Черноморец” в Бургас.

От 2001 г. е главен художествен ръководител и педагог на „Детски балетен театър – Капка”.

.

Гриша Роглев

Роден е на 09.08.1956 в гр. Русе

Завършва НУТИ – София при педагозите Иван Майдачевски и Александър Коляденко. Дипломира се в АМТИИ – Пловдив при проф. Луканов и проф. Трофимова.

От 1980 до 2006 г. е  премиер солист на Бургаската опера. Танцувал е централни и солови партии в балетите: „Дъщерята на Калояна”, „Тривърхата шапка”, „Дон Кихот”, хореография и постановка на П. Луканов, „Копелия” с хореограф Л. Колчакова, ”Шопениана” с хореограф М. Фокин, „Нестинарка”, „Ромео и Жулиета”, „Пепеляшка”, „Съперници”, хореография на П.Иванова и мн. др. Поставял е танци и цялостно пластично оформление на над 40 оперни, оперетни, театрални и вариететни спектакли, кино и телевизионни програми. В момента е педагог и хореограф в „Детски балетен театър – Капка”.

.

Дарина Бедева – примабалерина на Националния балет, преподавател в НУТИ от 2011 г.

Завършва Държавното хореографско училище в класа на Катя Петровска. От 1993 е в състава на Балета на Националната опера и балет. Изпълнява централни партии и сола в репертоарните заглавия на трупата – Одета-Одилия “Лебедово езеро”, Марина “Зорба Гъркът”, Мирта “Жизел”,Китри “Дон Кихот”, Силфида “Силфида”, Милдрид “451 по Фаренхайт”, Тя “Гето”, ”Спящата красавица” и др.

Носителка е на Трета награда в младша възраст (1992) и на Първа награда в старша възраст (1993) от Националния конкурс “Анастас Петров”, Награда на общество Балет от Международния балетен конкурс във Варна (1994), Награда от Международната академия на изкуствата, Париж (1996), Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци (2002), финалистка на конкурсите във Варна (1994 и 1996) и Осака (1995).

.

Савако Мори

Родена в Киото (Япония) на 05.09.1991 г.

Започва да се занимава с балет през 1998 г. в Киото.

През периода 2007-2010 г. учи и завършва НУТИ в класовете на Красимира Колдамова и Мариана Денева.
От 2010 г. работи в балета на Софийска опера.

През 2009 г. получава първа награда на международния балетен конкурс „Сицилия Барока 2009”.