Как са организирани заниманията?

Как са организирани заниманията?
Децата са разделени на три групи според възрастта и степента на уменията им: група на малките, група на средно напредналите и група на напредналите. Най-малките имат два часа занимания с кратка междинна пауза. Групите на средно напредналите и напредналите имат следния график: сутрин имат час за класически екзерсис и след това продължават с репетиции, на обед имат пауза и следобед продължават с репетиции.
Академията има уникална форма и завършва със спектакли, в които децата танцуват съвместно с най-изявените имена на българския балет, имат възможност да общуват и да се учат от тях. Във връзка с това работният процес е изцяло подчинен на създаването на краен сценичен продукт с всичките специфики на работата на професионалните балетни трупи. Децата танцуват в откъси от класическото балетно наследство. Репертоарът се определя предварително, тъй като е нужно време за изработката на костюмите, предоставяни от академията за ползване от децата. Участието им на сцената в конкретния танц се определя от преподавателите, които преценяват техните възможности за справяне с определен материал. Занятията на средната група са по 3 часа сутрин и 3 часа следобед, като разбира се педагозите винаги се съобразяват с тяхното физическо състояние. Групата на напредналите работи по 4 часа сутрин и 4 часа следобед, като децата се редуват и има възможност да се обръща повече внимание на индивидуалната работа с всяко едно от тях. Групите са от около 15 деца. Тези две групи започват занятията си сутрин между 09:30 и 10:30 ч. Програмата на репетициите се променя с оглед степента на усвояване на материала и се съобразява с това участниците да имат балансирано натоварване.
По време на тези две седмици децата ще имат един почивен ден и ако са научили всичко навреме още половин ден. Точните дати за почивката се определят отново по време на работния процес и спрямо него. Балетната академия Марян има вече седем годишна традиция и жителите на региона очакват с нетърпение децата и ги посрещат изключително радушно. Освен, че ги аплодират на спектаклите, често наблюдават репетициите и с удоволствие помагат с всичко необходимо. В свободното си време участниците имат възможност да общуват по между си, да се възползват от природата на Еленския Балкан и да се запознаят с неговия възрожденски дух.