За нас

ОРГАНИЗАТОРИ НА БАЛЕТНАТА АКАДЕМИЯ

Д-р Диляна Никифорова, примабалерина на Софийска опера и балет

По време на обучението си в Държавното хореографско училище печели първото признание за своя талант – Първа награда (златен медал) от Националния конкурс ”Анастас Петров“ и отличие за изпълнение на класически балет от Среща  на млади балетни артисти в Ла Бол, Франция. Следва удостояване на балерината с бронзов медал в младша възраст от Международния балетен конкурс във Варна и със сребърен медал от Международния балетен конкурс в Ню Йорк.

През 1991 г. завършва балетното училище в класа на изтъкнатата прима Красимира Колдамова. Същата година става финалистка на Балетния конкурс на Евровизия. Международната й кариера започва в трупата Кранко Балет, Щутгарт. Танцува в Националния балет – Ролан Пети, Марсилия, в Младия френски балет, Париж, в Белгийския кралски балет, Норвежкия национален балет, Балето дел Сюд, Италия и др.

От 1994 г. е ангажирана и в Балетната трупа при Националната опера и балет. Сред централните роли в репертоара й са Одета-Одилия („Лебедово езеро“), Жулиета („Ромео и Жулиета“), Аврора („Спящата красавица“), Жизел („Жизел“), Силфида („Силфида“), Мари („Лешникотрошачката“), Китри ( „Дон Кихот“), роли в балетите на Баланчин – „Ху кеърс“, „Серенада“, „Симфония С“, танцува още Марина („Зорба Гъркът“), Мария и Елина („Козият рог“) и др.

През 1998 г. става лауреат на Международния балетен конкурс във Варна. Носителка е на Кристална лира от Съюза на музикалните и танцови дейци (1996).

.

ДЕТСКИ БАЛЕТЕН ТЕАТЪР-КАПКА
е единственият в България лицензиран детски балетен театър.

Изключително талантливите деца от театъра, всяка година печелят на национални и международни конкурси безброй медали. Представят самостоятелни концерти съвместно със звезди на българския балет и участват в редица балетни и оперни спектакли на Бургаска опера.

Притежатели са на:

18 (осемнадесет) златни медала, 9  (девет) сребърни медала и 1 (един) бронзов медал.

Детският балетен театър притежава една награда за хореография на Гриша Роглев, както и две специални награди на Капка Роглева за педагогика и творчески постижения.

През 2011 г. малките балетисти печелят награди на два международни фестивала и един национален конкурс.

Изнесли са два самостоятелни концерта и  23 образователни спектакли съвместно с балета на Бургаска опера.

Деца от Театър-Капка участват в оперите: „Бохеми”, „Турандот”, „Мадам Бътерфлай“.

.

ОБЩИНА СЕЛО МАРЯН

Любезно предоставя читалището в село Марян за провеждане семинара и спектакъла на академията.

Читалището в с. Марян, община Елена е основано през 1900 година. Още от първите години развива широка просветна дейност. Помещението, в което е провеждана се оказва непригодно за постоянното и разширяване. За това през годината се взема решение да бъде изградена читалищна сграда. Така неговите членове първи от селата в тогавашната Еленска околия през 1935 година построяват собствен читалищен дом.

Голям напредък бележи художествената самодейност – особено театралната. Читалището се превръща в културен център не само за жителите на с. Марян, но и за тези от околните села.

В началото на 50-те години на м.в. дейността на читалището се обогатява с нови форми на просвета и култура. През 1950 г. с. Марян има първото селско читалищно кино в околията. През 1953 г. дейността на читалището е обогатена с разкриването на детска музикална школа, каквато до тогава има само в гр. Елена.Почти всички деца от селото са се учили на музикална грамотност с инструменти закупени от читалището.

Днес читалище „Наука-1900″ с. Марян въпреки настъпилите промени продължава родолюбивите и просветни традиции на своите основатели и по-стари читалищни дейци. Значителни успехи има певческата група за обработен фолклор и стари градски песни. Ежегодно се представя със свой репертоар на организирания от Общината празник на художествената самодейност. Ежегодно участвува в прегледа на народното творчество „Балканфолк“ гр. В . Търново, „Еврофолк“ гр. Несебър.

Освен   художествената   самодейност,   по   подходящ   начин   се честват и „Бабин ден“, 8-ми март, Трифон зарезан., Марянски сбор и др. От миналата година читалището се предоставя за репетиции на балетна академия.

ОБЩИНА ЕЛЕНА 
www.elena.bg
Любезно предоставя сцената и съдейства за организацията на спектакъла в гр. Елена 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО 
www.veliko-tarnovo.net
Любезно предоставя сцената на ДМДТ „Константин Кисимов”. 
 и съдейства за организацията на спектакъла във Велико Търново